tvnpix tvnpix
śledź nas na:
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS

Zszokował rasizmem i wulgaryzmami. Skrócono jego karę

Zszokował rasizmem i wulgaryzmami. Skrócono jego karę
Foto: Robbie Mendelson / Wikipedia CC BY-SA 2.0 | Video: wikipedia, twitter Nastase doigrał się podczas Pucharu Federacji

Niezależny trybunał po rozpatrzeniu apelacji Ilie Nastase skrócił o osiem miesięcy dwa zakazy nałożone na niego przez Międzynarodową Federację Tenisową (ITF). Podwoił zaś grzywnę byłego lidera rankingu ATP i triumfatora French Open 1973. Wszystko to jest konsekwencją jego skandalicznego zachowaniu na ubiegłorocznym meczu Pucharu Federacji.

W lipcu - po wielokrotnym odnotowaniu nieodpowiedniego zachowania Nastase przy okazji kwietniowego meczu Rumunia - Wielka Brytania - ITF zabroniła mu obserwowania na żywo jakichkolwiek rozgrywek drużynowych organizowanych pod jej egidą do 31 grudnia 2018 roku oraz pełnienia jakichkolwiek oficjalnych obowiązków w tych rozgrywkach do 31 grudnia 2020 roku. Nałożono też wówczas na niego grzywnę w wysokości 10 tysięcy dolarów.

Obrażał na potęgę

W środę poinformowano, że niezależny trybunał po analizie apelacji byłego tenisisty zdecydował o skróceniu obu dyskwalifikacji. Będzie mógł śledzić na żywo Puchar Federacji od 23 kwietnia, a od 23 kwietnia 2020 roku będzie mógł przy nich pracować. Karę finansową zwiększono zaś dwukrotnie.

Podczas ubiegłorocznego meczu Pucharu Federacji w Konstancie Nastase pełnił funkcję kapitana Rumunek. Na jednej z konferencji prasowych w obraźliwy sposób zastanawiał się w swoim ojczystym języku, jakiego koloru skórę będzie miało nienarodzone wówczas jeszcze dziecko Amerykanki Sereny Williams.

Miał też objąć ramieniem kapitan rywalek Anne Keothavong i spytać o numer jej pokoju hotelowego. Nerwy puściły mu zaś podczas pojedynku jego podopiecznej Sorany Cirstei z Brytyjką Johanną Kontą. Obraził sędziego, Keothavong, dziennikarza oraz Kontę. Ta ostatnia była wyraźnie zdenerwowana i miała łzy w oczach. Z tego powodu pojedynek został nawet przerwany. Konta wygrała ostatecznie 6:2, 6:3. Usunięto go za to wówczas z kortu, a następnie pozbawiono funkcji.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Skopiowano do schowka

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły sie nowe () komentarze - pokaż
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24 nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.